divendres, 30 de març de 2012

Les bugaderes d'Horta (carrer d'Aiguafreda)


De totes les històries que expliquem a La Barcelona invisible (Robinbook, 2012), una de les que més ens ha agradat és la de l’antiga bugaderia d’Horta. La burgesia de la ciutat es feia rentar la roba, com podreu imaginar. I on es rentava? Doncs en bona part a Horta, on hi havia més espais per rentar i estava més ben aprovisionada d’aigua. Era habitual que hi haguessin pous a cadascuna de les cases de la vall d’Horta.
Al 1856 hi havia censades a Barcelona unes 370 dones amb l’ofici de bugadera, que cobraven entre 4 i 6 rals diaris, amb jornades laborals que duraven unes 10 hores.
Les petites indústries de bugaria d’Horta i la Clota recollien la roba els dilluns i la tornaven els dissabtes. Les bugaderes anaven a Barcelona a tornar la roba neta… i a recollir la bruta.
Al carrer Aiguafreda d’Horta encara trobareu unes casetes baixes de diversos colors, atrotinat i vell, però ple de vida. Són els vestigis d’un ofici perdut a la ciutat…
Aprofitem per agrair al grup d'història El Pou, i concretament a Carlota Giménez, l'ajuda que ens van donar per escriure aquesta història.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada