dijous, 3 de maig del 2012

SOS: Villa Urania, enderrocada?

El 20 de març de 2015, dintre de només tres anys, es compliran 100 anys de la descoberta d'un nou planeta, batejat com Hispania, per part d'un astrònom català: Josep Comas i Solà. Però, una vegada més, Barcelona no podrà retre homenatge a un dels seus fills il·lustres, perquè el seu santuari, la casa des d'on va fer aquest i altres descobriments, senzillament no existirà. Villa Urania podria ser enderrocada en qüestió de tres o quatre dies!
Les fotos que veieu en aquest blog de La Barcelona Invisible s'han fet avui, 3 de maig. És la casa de Comas i Solà, impulsor de l'Observatori Fabra, batejada com Villa Urania. I si ningú hi posa remei, la setmana vinent ja no hi serà; una empresa d'enderrocs l'haurà tirat a terra. Adéu a l'estudi des d'on l'eminent astrònom va situar Barcelona al mapa mundial de l'astronomia. Adéu a un testimoni de la història local. Però, sobretot (i això fa una vergonya especial), adéu al somni de Comas i Solà, que va llegar la seva finca a l'Ajuntament amb la condició que es fes servir com a observatori popular o institució cultural.
Sobre la finca en qüestió, us recomanem un article de l'arquitecte doctorat Josep Maria Vilanova, on explica alguns detalls sobre el seu valor patrimonial. En resum, us avancem que és una finca construïda l'any 1868 -amb alguns afegits posteriors-, senzilla però representativa de l'època. Compta amb una superfície de 914 m2, dels quals 724 m2 corresponen als jardins. Precisament per això últim, els veïns han demanat diverses vegades l'aprofitament de l'espai per a ús popular (cliqueu aquí per veure link a notícia de btv).
Finalment, per si voleu més informació sobre Josep Comas, us aconsellem un bon article del blog Altres Barcelones. Veureu que aquest darrer blog parla d'un article de l'il·lustre cronista Sempronio. Podreu consultar-lo a l'hemeroteca de La Vanguardia a través d'aquest link.

3 comentaris:

  1. Com son les coses! que poc s'estimen Barcelona els nostres polítics. A la pàgina de la Generalitat del patrimoni en fan menció, quina poca vergonya!
    http://www20.gencat.cat/portal/site/Patrimoni/menuitem.6a2dec9a300f68a8cd0181dfb0c0e1a0/?vgnextoid=25ce4b8a52924210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextchannel=25ce4b8a52924210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&contentid=37daa7adb2924210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextfmt=detall&numPag=4
    Per cert, no coneixia el blog, m'hi apunto!

    ResponElimina
  2. Benvinguda, Neus!
    Es pot entendre que enderroquin segons quines propietats, o que es venguin edificis d'oficines. Però aquesta, sincerament, no l'entenc... És patrimoni cultural claríssim, i va ser cedit a l'Ajuntament amb aquesta finalitat. Si les coses són com semblen, això pinta fatal

    ResponElimina
  3. Bé, sembla que, de moment... Villa Urania se salva! La pressió veïnal i de les xarxes socials s'ha fet notar.

    ResponElimina